Annika Zetterström

Tyvärr måste vi meddela att även Annika Zetterströms utställning är framflyttad med vernissage den 9 oktober 2021.

Jag är bildkonstnär och arbetar främst med måleri, grafik och teckning. Mitt konstnärskap kretsar kring människans förhållande till sig själv, sitt livsrum och sanningen. Utifrån ett sinnligt perspektiv tar jag mig an de existentiella ämnena. Jag dras till det dubbelbottnade, ibland motsägelsefulla. Det måste finnas något obegripligt som tar tag i mig. Mina motiv hämtar jag ofta från min vardag och vanligtvis utgår jag från foton, som jag förhåller mig fritt till. Jag jobbar intuitivt. Mitt bildskapande har en nära koppling till poesi.

Jag hade min första stora konstupplevelse när jag var 20 år. Min syster och jag hade tagit tåget till Stockholm för att gå på konstutställningar. Hon hade börjat måla på kvällskurs och det var på hennes initiativ som vi åkte. Vi gick först till Nationalmuseum och där var en utställning med William Turner och John Constable. Jag blev helt tagen av Turners atmosfäriska målningar. De ljusa blå himlarna vibrerade framför mig för att sedan lugnt sjunka in i en mjuk dimma. Jag hade inte upplevt något liknande tidigare.

De där två dagarna i april blev det mycket konst. Vi gick runt i Stockholm på museer och gallerier. Jag minns klart mötet med GANs målningar, Peter Dahls teckningar: Fredmans Epistlar och hur trötta vi blev i benen. I en grässlänt vid vattnet slog vi oss ned och jag tror vi slumrade till en stund i solskenet. Det var så det började.