LEIF HAGLUND

MENAGERI - en mans värld

Leif Haglund arbetar gärna i stora format med tusch, kol- och pastellkritor på akvarellpapper. Han porträtterar sin värld. Där är råkan en individ jämte den bästa hammaren, katten och en blomma. Söner, vänner och växter tittar på publiken, män dansar och insekter dör. Det är förstås en mans värld. Skiljer den sig från andras?

Haglunds blick är vänligt nyfiken och frågan är vem som betraktar vem.

Om konstnären Leif Haglund (1951) växte upp i Karlstad och utbildade sig vid Hovedskous målarskola i Göteborg till konstgrafiker.

Under 1980-talet var han verksam i Grupp Loke där medlemmarna samarbetade över disciplingränser med utställningar, installationer och samhällsengagerad konst. Han genomförde även separat- och samlingsutställningar på olika platser i Sverige och Europa. Bokomslag, affischer och scenografi för film, tv och teater följde. Hans konstnärliga kunskaper har därefter kommit till användning i en mängd olika sammanhang.

 

År 1985 köpte han sin första dator. Den gav helt nya möjligheter men var inte accepterad av samtiden som ett konstnärligt redskap. Han arbetade så småningom på heltid som grafisk designer för trycksaker och webb fram till för några år sedan. Under namnet Årstads Mycket Tillfälliga Konsthall driver han nu med en partner en konstnärlig verksamhet med idébaserade projekt och utställningar under delar av året. Det ger också möjlighet att återvända till den egna konstnärliga verksamheten.

 

Verksamheter i urval Leif Haglund är representerad hos flera kommuner, Statens konstråd och förutvarande Värmlands och Hallands läns landsting. Han har gjort offentliga utsmyckningar i bostadsområden, stationsbyggnader, vårdcentraler och sjukhus och formgett mängder av böcker, trycksaker och webbsidor.

Han har genomfört en mängd olika separat- och samlingsutställningar på olika platser runtom i Sverige och i Europa, på Galleri Jøtun (Norge, 2016), ” “Sad Truth”, residens Nordic Music Days (Bodø, Norge 2019) och ”Portrait Now” på Det Nationalhistoriske Museum (Danmark, 2019) för att nämna några.

 

2008 – 2014 MIC /Barrat Due, Oslo/ Hanoi, Vietnam: Projektledning digital kunskapsplattform för Musikakademin: webbdesign, informationsarkitekt, grafisk form

2010 utsågs Boken om Klässbols linneväveri till Värmlands vackraste bok.

2014 – 2021 Konstnärlig ledare, rumsgestaltning Bilyd, musik- och bildföreställningar, Oslo, Norge

2019 diptyken Pojkarna visas i “Portrait Now”, Det Nationalhistoriske Museum, Fredriksborg, Danmark.

Under namnet Årstads Mycket Tillfälliga Konsthall driver han nu med en partner en konstnärlig verksamhet med idébaserade projekt och utställningar under delar av året.